7x Simpel & gezond plantaardig ontbijt
Een voedzaam en lekker plantaardig ontbijt hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige ingrediënten en een klein beetje voorbereiding zet je in no time een gezond ontbijt op tafel – of in een meeneempotje.
In deze blog deel ik 7 van mijn favoriete vegan ontbijt recepten die ik zelf regelmatig klaarmaak. Volledig plantaardig, voedzaam en vrij van toegevoegde rommel. Ideaal voor een energieke start van je dag.
1. Homemade fruityoghurt
Wat ik nooit meer in de supermarkt koop? Fruityoghurt. De meeste varianten zitten boordevol toegevoegde suikers, kunstmatige aroma’s en kleurstoffen. Gelukkig is zelf maken super easy én veel gezonder.
Ingrediënten:
- 1 rijpe banaan
- 1 kop diepvries mango
- 200 g plantaardige yoghurt (kokos, soja, amandel...)
Bereiding:
Mix alles tot een romige yoghurt. Serveer met je favoriete toppings zoals noten, zaden, kokossnippers of zelfgemaakte granola (zie recept hieronder).
2. Zelfgemaakte granola
Kant-en-klare granola’s zijn vaak echte suikerbommen, verpakt als ‘gezond’. Zelf maken is voedzamer én je kiest zelf wat erin zit.
Ingrediënten:
- 100 ml olijfolie
- 3 eetlepels esdoornsiroop of honing
- 1 eetlepel notenboter
- 160 g gemengde noten (pecannoten, amandelen, walnoten...)
- 100 g haverzemelen
- 40 g geraspte kokos
- 1 theelepel kaneel
Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed en spreid uit op een bakplaat. Bak 45 minuten op 150 °C en roer tussendoor enkele keren om. Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.
3. Lijnzaadpudding met chia – vezelrijk ontbijtpotje
Een topontbijt voor je darmen én je brein. Lijnzaad is rijk aan vezels en omega 3 – perfect voor een gezond plantaardig ontbijt dat lang verzadigt.
Ingrediënten:
- 200 ml plantaardige melk (havermelk, amandelmelk...)
- 3 eetlepels gebroken lijnzaad
- 1 eetlepel havermout of havermeel
- 2 eetlepels chiazaad
Bereiding:
Maal het lijnzaad en de havermout fijn voor een gladdere textuur en betere opname van voedingsstoffen. Meng alles in een kommetje of potje. Dek af en laat een nachtje in de koelkast staan. Werk 's ochtends af met plantaardige yoghurt, frambozen en homemade granola.
4. Frambozen chiapudding
Geen tijd om te ontbijten? Deze chiapudding maak je de avond ervoor en zo hoef je 's ochtends enkel nog te lepelen.
Ingrediënten:
- 200 ml plantaardige melk
- 100 g frambozen
- 60 g chiazaad
- 1 eetlepel esdoornsiroop of honing
- 1/2 theelepel vanille extract
Bereiding:
Mix de melk, frambozen, esdoornsiroop en vanille tot een gladde vloeistof. Voeg het chiazaad toe en meng goed. Laat een nachtje opstijven in de koelkast. Werk af met vers fruit, noten of kokosschilfers.
5. Ontbijt bananenmuffins
Warm uit de oven of als ‘grab-and-go’ – deze muffins zijn een voedzaam alternatief voor klassieke ontbijtkoeken.
Ingrediënten:
- 200 g havermeel
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 2 à 3 rijpe bananen
- 120 g appelmoes
- 2 eetlepels honing of ahornsiroop
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad
- 75 g rozijnen
- 60 g walnoten
- 1 theelepel citroensap
- 160 ml havermelk
Bereiding:
Verwarm de oven op 190 °C. Meng het havermeel, baking soda, bakpoeder en kaneel in een kom. Meng in een andere kom de geprakte bananen, appelmoes, honing, lijnzaad, citroensap en havermelk. Voeg de droge ingrediënten toe en meng tot een beslag. Spatel de rozijnen en walnoten erdoor. Verdeel over muffinvormpjes en bak 25 à 28 minuten in de oven. Laat afkoelen. Je kan ze ook invriezen.
6. Havermout uit de oven met appel en kaneel
Een verwarmend, troostend ontbijt – ideaal voor koude ochtenden.
Ingrediënten:
- 100 g havermout
- 1 theelepel kaneel
- 1 appel in stukjes
- 200 ml plantaardige melk
- 1 eetlepel lijnzaad
- 1 eetlepel rozijnen
- Optioneel: walnoten of amandelschaafsel
Bereiding:
Meng alles in een ovenschaaltje. Bak 25 minuten op 180 °C. Werk af met een lepel plantaardige yoghurt.
7. Smoothie bowl met bessen en spinazie
Kleurrijk, fris en boordevol antioxidanten – een echte boost voor je ochtend.
Ingrediënten:
- 1 banaan
- 1 handje spinazie
- 100 g blauwe bessen
- 1/2 avocado
- 200 ml plantaardige melk
Bereiding:
Mix alle ingrediënten tot een gladde smoothie. Giet in een kom en werk af met granola, chiazaad en extra fruit.
Tot slot
Een gezond plantaardig ontbijt hoeft niet saai of tijdrovend te zijn. Met deze recepten maak je van je ochtend een moment van zelfzorg en energie. Welke van deze ontbijtjes ga jij uitproberen?
Laat het me weten via Instagram of via een reactie. Deel gerust een foto en tag @treebalance.be , ik ben benieuwd naar jouw creaties!
Veel ontbijtplezier!